Lierfoss

Dingsrudåsen fra Urskog fort

Utgangspunktet for turen er Urskog fort som ble bygget i perioden 1901 til 1903. Går en kort strekning vestover på vei før en sti tar deg over Dingsrudåsen og videre nedover mot Dingsrudbråten. Her snur rundløypa og fortsetter vest mot Nygårdsåsen før det går sørover mot Dingsrud gård. Avsluttes med vei opp til fortet. For de som ikke er kjent med fortet, er dette en fin anledning til å besøke festningsanlegget med flott utsikt over bygda mot sør. For de minste er det spennende å gå i skyttergraver, gjennom tuneller, og ikke minst, se kanoner ytterst på pynten. Turen er familievennlig.

Atkomst

  • Kjør Nordveien mellom Auten/Haneborg skole og Bakelittfabrikken/Nammo og ta inn mot Urskog fort ved skilt. Kjører forbi Dingsrud gård og helt opp til fortet.

Parkering/start

  • Opparbeidet parkeringsplass for flere biler på fortet.

Koordinater start

  • 59.9344 N, 011.5391 E

Turlengde

  • 4 km.

Tid

  • 1–1,5 time

En kort og lite kupert runde

Utgang på turen

Følg veien tilbake i retning Dingsrud gård. Ved infoskilt om natursti, tar du inn en pukkbelagt veistubb til høyre, og like etter går du opp lia til venstre på en bred sti. Passerer en post på naturstien ved toppen av bakken. Gå rett fram i stidelet på flata og fortsett nedover. Hold venstre i stidelet nede i bakken. Stien mot høyre går opp til en mast.


Videre i lett terreng

Stien vender mot høyre på flata du kommer ned på. Lett terreng i åpen furuskog videre. Gå rett fram i første stidele. Følg kjerreveien nordover. Det går snart nedover, og du passerer et åpent område med «elgpost» før du kan skimte et jorde. Ved den markerte skogkanten tar du brått til venstre.


Oppover mot Nygårdsåsen og så sørover

Snart passerer du en bekk og stien tar en venstresving. Lett motbakke til neste flate. Stien går ganske så rett mot sør og etter hvert nedover til en snuplass på vei. Ta inn første sti til venstre i skogen.


Oppover mot toppen

Du følger stien oppover lia og opp på et flatere parti med mye mosebunn. En liten bru passeres, og snart nok en bru på en flate. Etter en liten bakke, dukker en stor stein opp på din venstre side. Rett etter denne tar du ned til høyre i stidelet. 


Siste del

Du kommer inn på en gammel kjerrevei som tar deg nedover. Hold til høyre/rett fram i et kjerreveidele, og snart er du nede ved et jorde. Ta til venstre mot Urskog Fort der bilveien dukker opp. Etter 300 meter hard stigning på vei er du oppe på flata som leder deg tilbake til utgangspunktet. Ta gjerne en tur inn på fortet der det er mye spennende å se, spesielt for de unge. Utsikten mot sør er flott etter at lia ble hogd.


Urskog fort

Urskog fort er et lite og godt kamuflert sperrefort fra 1903. Det fikk en viktig forhandlingsrolle ved unionsoppløsningen i 1905. Fortet ligger på Dingsrudåsen ved Lierfoss. Mye av fortet ble ødelagt og delvis gjenfylt i 1906. Likevel kan en få en formening om hvordan fortet så ut. Deler er gravd opp og satt i stand, mye takket være Aurskog-Høland Rotaryklubb, så besøkende kan se noen av kanonstillingene, gangene og skyttergravene. Urskog fort fikk en heller ubetydelig rolle som festningsverk i norsk militærhistorie. Det var som forhandlingskort ved Karlstadforhandlingene at fortet fikk betydning.

Høstløv

Med farger i rødt,
det vitner om høst,
med en sørvendt kanon like ved
På et teppe av lav,
som et skip på et hav,
vinden den tok det hit ned
Mangen

Fra Store Garsjøen om finneboplassen Gravdalen

Se neste tur
Se kart