Setten

Øyhopping med kajakk på Setten

Ca 8 km (holder ca 100 m fra land) Setten er en av kommunens største og er manges favoritt padlested. Vannet består av mange øyer, holmer, skjær og sandstrender. Her finner man fine rasteplasser som er tilrettelagt for padlere. Setskog idrettsforening er svært engasjerte i aktiviteter rundt Setten hele året. Turen som her er beskrevet, er rundt øyene langs den vestre delen av Setten. Vi legger ut ved Tangen som er Hverselva sitt utløp.

Atkomst

  • Følg riksvei 170 fra Bjørkelangen til Tangen. Her er det en stor parkeringsplass på høyere side og bryggene er tilrettelagt for å sette ut både kano og kajakk.

Parkering/start

  • Parkeringsplass på Tangen, her er det også campingplass og en fin badestrand med toaletter.

Koordinater start

  • 59.8441 N 11.7174 E

Turlengde

  • 8 km.

Tid

  • 2–3 timer

Setten – en kajakkperle

Utgang på turen

Ut fra Tangenvika så holder du til kursen til høyere forbi Smiutangen og inn i sundet og langs Hversøya. På denne øya er det flere fine furunabber og skjær som man kan gå i land på. 

Vi fortsetter sydover og runder straks Årehalsen (Årehærsjen), her kan man bære over det på det smaleste partiet.   


Slik fortsetter du

Etter hvert så dukker det straks opp en ny øy og da har vi kommet frem til Trolløya. Her ser man straks at den ene rasteplassen etter den andre dukker opp. 

Øya bærer preg av tett skog, bratte berg og lever opp til sitt navn. En tur inn på øya anbefales. Den vestre delen av øya her en vik som absolutt bør oppleves i kveldsola. 


Videre

Vi setter kursen videre mot Bunæslandet men før dette så er det flere holmer og øyer som kommer til syne. På venstre side passerer vi Sauøya som også er tett og frodig. Langs land på vestsiden passerer vi straks Hålåtangen. Her har Setskog idrettsforening satt ut padlekasse slik at man kan registrere turen. Videre sør over kommer vi til Strøvikøyene, her er det flere steder å gå i land med små sandstrender og fine svaberg. Vi velger å runde av her og setter kursen tilbake samme vei.


Padling på Setten

Setten har mange fine steder og er stort samlingspunkt for mange i hele kommunen. 

Det er lett adkomst og enkelt å legge ut på flere steder. Hvis man vil ha en lang tur med kajakk så kan man padle fra Tangen og rett ned mot Kolstadfoss og bære kajakken over veien før man fortsetter ned i Mjermen. 


Bildet er fra en tur i slutten av juni på Trolløya. Det var varmt i været og oppakningen var enkel. Kun hengekøye, sovepose og litt mat. Å våkne opp til sol og blikkstille vann er helt fantastisk. 

Vortungen

Padling med kajakk rundt Vortungen

Se neste tur
Se kart