Mangen

Rundt Mangsjøen

11 km. (holder ca 100 m fra land) Mangensjøen er 4,16 km2 stor og ligger midt på Mangenskogen. Sjøen var en viktig del av tømmerfløting fra Bjørknes og videre ned i Sootkanalen.

Atkomst

  • Følg fylkesveien fra Bjørkelangen 1465 til Haugrim og følg 1466 helt til du kommer til Søndre Mangen ca 15 km. fra Bjørkelangen.

Parkering/start

  • Parkeringsplass for flere biler ved Mangenstranda og videre bort til Knattevika.

Koordinater start

  • 59.9533 N, 11.7729 E

Turlengde

  • 11 km.

Tid

  • 2,5 time

Med kajakk over blikkstille vann

Utgang på turen

Det er enkelt å parkere på en av plassene ved Søndre Mangen, man kan man lett løfte ned enten kajakk eller kano fra biltaket. Turen starter fra Mangenstranda og følger land rundt hele sjøen med ca 100meter avstand til land.


Slik fortsetter du

Først passerer du Knattevika som benyttes som rasteplass til både badegjester og fiskere. Videre ut mot Neset så passerer du viker og furuberg og skjær som stikker opp. Her kan man passere holmer på innsiden og yttersiden tilpasset vær og vind.

Når Neset er passert så er du ute på store Mangensjøen, her merker du fort mere vind enten fra vest eller øst. Fra Næset og ned til Øysjøfoss er det fine furunabber som innbyr til en stopp. Flere av disse vikene har fin sandstrand som man kan komme seg inn på. Etter ca 2 km. så kommer man inn i Øysjøfoss elva, her snur man og setter kursen nordvest mot Nordre Mangen (man kommer seg ikke ned elva med kajakk eller kano). Neste punkt er Grønnvika, Sandvika og Haveråa. Du er nå en snartur inne i Eidskog kommune og her vil du straks oppdage de fineste sandstrendene og dette er et perfekt stoppested for et bad. Etter ca 3 km. så kommer du til Nordre Mangen. Her er det veldig grunt og man kan se bunnen godt. 


Kaninøya/Furuøya

Etter å ha passert Nordre Mangen så går kursen mot søndre igjen, man passerer Knollen på høyere side (Mangenknollen er det rester etter en Finnekirke, på andre siden mot Soot). Etter hvert kommer du til Kaninøya og Furuøyene. Her finnes det flere plasser som det er fint å stoppe på. Dette er populære plasser for padlere og her er det fint å følge både solnedgang og soloppgang. Mellom øyene er det grunt og det er et rikt fugleliv her.


Videre

Når man har padla rundt øyene så setter man kursen sydover og tilbake til Søndre Mangen. Først passerer man Akselodden og Kjerringneset og videre ned til den «runde øya». Man ser rett på Sørmangenknatten som ligger 326 m.o.h mot syd. Videre så passeres Lauenabben og du ser nå Mangenstranda og turens utgangspunkt.


Padling med kajakk

Å padle med kajakk er en fin måte å komme ut på vannet. Har man en havkajakk så er denne stabil og man får raskt mestring. Tidlig på våren og høsten er det viktig å bruke en tørrdrakt hvis man skulle være uheldig. Flytevest og sikkerhetsutstyr må man ha alltid. Ofte er det helt stille tidlig på morgenen og på kvelden, da kan man få helt magiske turer. Kajakken lager ikke lyd slik at man kommer tett på dyrelivet.  

Setten

Øyhopping med kajakk på Setten

Se neste tur
Se kart