Kvisla – Nord Mangen

Kjøltjernrunden på ski

Starten går fra Kvisla og innover på Trandumtjennveien, en liten kilometer. En kan gå runden både med og motsols. Anbefaler motsols, som er beskrevet her, da det gjør utforkjøringene «snillere». Kjølen er et stort og vakkert myrområde på Nordre Mangen. Turen bringer deg inn til Kjøltjernhytta, den ene av to hytter som Mangenfjellet Turlag eier og drifter. Dette er turen hvor du virkelig kan føle på «fjellfølelsen», der skiene glir over Kjølens «endeløse» myrer.

Atkomst

  • Ta av ved pendlerparkeringen ved Lierfoss og følg fylkesveien mot Nordre Mangen ca. 9 km. Turlaget har to parkeringer på Nordre Mangen, Kvisla etter ca 9 km fra Lierfoss, og Saugmyra etter 10 km. Du velger Kvisla. Parkeringen ligger til venstre, 100 meter fra hovedveien. Godt skiltet.

Parkering/start

  • Parkeringsplassen har plass til ca 20 biler.

Koordinater start

  • 59.9663 N, 011.6168 E

Turlengde

  • 15 km

Tid

  • 1,5–3 timer

En perle av en skitur på Kjølens vakre myrer

Utgang på turen

Fra parkeringsplassen følges skiløypa innover veien i Trandumtjenndalen en liten kilometer før du svinger til høyre. Du har nå en lang motbakke foran deg på gammel kjerrevei før du er oppe på Firhørningen, og etter hvert, Kjølenplatået med sine endeløse og storslagne myrer. 


Slik fortsetter du

Etter å ha kommet opp på Firhørningen, er du etter 3 km. skigåing framme ved en gapahuk som turlaget har satt opp i samarbeid med Kjelle videregående skole. Den er til almen benyttelse både sommer og vinter. Her krysser skiløypa sommerstien som går inn til Kjøltjernhytta.

Du er nå oppe på Kjølenplatået på Nordre Mangen, et fantastisk og nydelig myrområde med store   myrer, noen små tjern og fururabber. Etter 4 km. kommer skiløypa fra Saugmyra inn fra høyre og det er bare 1,5 km. igjen til turlagets «Storstue», Kjøltjernhytta. Nå kan du virkelig lange ut i velpreparerte skiløyper.


Videre fra Kjøltjernhytta

Etter at nydelige vafler og kaffe er fortært på hytta, fortsetter du nordover, slakt oppover på store og fine myrer. Hold venstre i første løypedele etter hytta. Der tar løypa tar av mot Brauterfallet holder du til venstre. Nå er det slutt på myrer for en stund. Etter noen hundre meter svinger løypa brått til venstre. Det går nedover. Er det skarpt føre bør du kjøre litt forsiktig. Kommer ut på ei flate og ser Bergersetra på høyre hånd. Nå fortsetter det på vei igjen, først nedover, så litt opp, før det følger en lang utforbakke på veien. Litt lengre fram svinger løypa brått til høyre og vekk fra veien. Nye slake og fine myrer venter deg. Løypa går snart inn på veien som kommer fra Kvisla. Her har turlaget satt opp en gapahuk til almen benyttelse. Fra gapahuken følger løypa veien videre. Det går utfor og så litt flate. Etter hvert er ringen sluttet i et løypekryss du kjenner fra begynnelsen av skituren. Herfra er det bare en liten kilometer igjen ned til parkeringen ved Kvisla. 


Kjøltjernhytta

Ideen om ei turhytte ved Kjøltjernet ble unnfanget i 2006. Og etter mye planlegging og bygging ble den offisielt åpnet søndag 25. mai i 2008. Takket være mange gode samarbeidspartnere og en entusiastisk grunneier og ikke minst en utrolig dugnadsgjeng var dette mulig og gjennomføre, tiltross for at det ikke var bilvei frem. Dette ble det første virkelig store prosjektet i regi av turlaget. Beliggenheten kunne ikke bli mere perfekt, langt fra folk med en følelse av «fjell» rundt på alle kanter. Hytta nås både på sommer – langs stien fra Saugmyra, og på vinter med løypenettet som passerer rett utenfor døra. I dag 15 år senere er hytta mere populær enn noen gang, og en like engasjert dugnad gjeng passer på at vedlikehold og forvaltning er på plass. Hytta er til utleie for folk flest.

Mangenskogen

Vesle Garsjøen – Saugmyra – Kjøltjernhytta tur/retur på ski

Se neste tur
Se kart