Sør Mangen – Vesle Garsjøen

Vålåsen rundt – Sør Mangen

Dette er en tur for de som liker litt bakker, både oppover og nedover. Du skal på denne skituren opp på Vålåsen, 352 m.o.h. På toppen er det nydelig utsyn over milevis med skog, «Mangenskogens rike». Runden er på ca. 12,0 km.

Atkomst

  • Fra Bjørkelangen: Ta fylkesvei 1465 forbi Kjelle Videregående Skole og så til høyre ved Haugrim (stor gård). Kjør 7,5 km mot S.Mangen. Ved Vesle Garsjøen er du framme. Fra Lierfoss: Kommer du fra Aurskogsiden, ta til venstre ved pendlerparkeringen ved Lierfoss Følg fylkesvei 1465 ca. 4 km og ta til venstre mot S.Mangen. Du kjører 7,5 km og får da parkeringen på venstre side ved Vesle Garsjøen.

Parkering/start

  • Stor parkering med plass til 40 biler. Plassen blir brøytet hele vinteren.

Koordinater start

  • 59.9319 N, 011.6918 E

Turlengde

  • 12–13 km

Tid

  • 2–3 timer

En topptur på ski

Utgang på turen 

Fra parkeringsplassen tar du løypa inn til venstre. Følg skilt til Frierbua/Vålåsen. Løypa følger i starten veien langs Vesle Garsjøen. I første løypekryss, etter å ha passert vannet, fortsetter du veien rett fram.


Slik fortsetter du 

Du følger nå veien innover og det stiger javnt. Etter ca. 2,5 km er det et nytt løypekryss. Det går her en løype ned til venstre mot Midtfjellmosen. Du skal fortsette veien rett fram. Snart følger en motbakke og deretter litt nedover. Kommer fram til et nytt løypekryss. Her blir det venstre.  Skiløypa til høyre går inn til Frierbua. Løypa går nå i småkupert terreng rundt Vålåsen. Du kommer inn på veien fra Sootsjøen. Følg denne veien ca. 1,0 km til du er ved Ovliensmyra. Her svinger skiløypa til høyre av fra veien. 


Mot toppen av skjønne Vålåsen

Nå er det bare å gire ned, det går oppover og oppover. Du har drøye 100 høydemeter å bestige før Vålåsen med sine 354 m.o.h. Det er vokst igjen en del der, men i klarvær er det fortsatt et nydelig utsyn over skogsriket. En er liksom «konge» av Mangenskogen når en er på toppen. Milevis med skog omkranser deg, nyt denne stunden på toppunktet.


Videre tilbake

Nå skal du nedover, og det er forholdsvis «pen» utforkjøring mellom furuleggene. Raskt er du nede på Vålåsmyrene og følger over disse fine myrene før det kjøres ned ei lita kneik til Sætertjenn. Ringen er sluttet og veien følges tilbake der du gikk før på skituren.

Anbefaling

Selvfølgelig kan du ta runden motsatt av det som er beskrevet, men da krever det mer av utforferdigheter. Det går «vasst» nedover fra Vålåsen om du går om Frierbua først. Anbefaler derfor å gå runden med sola. 

Kvisla – Nord Mangen

Kjøltjernrunden på ski

Se neste tur
Se kart