Sør Mangen – Vesle Garsjøen

Midtfjellmosen rundt på ski

Dette er en nydelig runde med utgangspunkt fra Vesle Garsjøen. Den går for det meste rundt krokete furutrær og på fine myrer. Turen er nesten kjemisk fri for nedoverbakker. Så pensjonister, kom dere inn til Vesle Garsjøen, det er et eldorado som venter dere der. Det er også en «kortvariant» på ca. 6,0 km (pensjonistrunden) i tillegg til «langvarianten» på 10,0 km.

Atkomst

  • Fra Bjørkelangen: Ta fylkesvei 1465 forbi Kjelle Videregående Skole. Sving til høyre ved Haugrim (stor gård) og kjør 7,5 km mot S.Mangen. Ved Vesle Garsjøen er du framme. Fra Lierfoss: Kommer du fra Aurskogområdet, ta til venstre ved pendlerparkeringen på Lierfoss. Følg fylkesvei 1465 ca. 4km, ta så til venstre mot S.Mangen, og kjør 7,5 km. Kommer da fram til Vesle Garsjøen.

Parkering/start

  • Stor parkering inn til venstre med plass til 40 biler. Plassen blir brøytet hele vinteren.

Koordinater start

  • 59.9319 N, 011.6918 E

Turlengde

  • 6 km Kort variant 10 km Lang variant

Tid

  • 1–2 timer Kort variant 1,5–3 timer Lang variant

En «påsketur» i mars måned

Utgang på turen

Fra parkeringsplassen tar du inn til venstre. Det står skiltoppslag i starten. Skiløypa følger veien langs Vesle Garsjøen og etter 500 meter kommer du til et løypekryss. Her skal en ta av fra veien, følg skiløypa som går til venstre, skiltet til Midtfjellmosen.


Slik fortsetter du

Etter å ha tatt av fra veien, går du 200 meter gjennom høy granskog før skiløypa kommer ut på «endeløse» myrer. Denne runden anbefaler jeg å gå «mot sola», så i neste løypekryss tar du til høyre. Følger et myrdrag i en litt trolsk furuskog. Bekken fra Steintjenn renner parallelt med skiløypa. Det går litt oppover, men det merkes knapt. Etter ca. 1,5 km åpner det seg et vidt og rolig landskap, du er ute på Midtfjellmosen og kommer fram til neste løypekryss.

Nå er det to muligheter: Midtfjellmosen kort – «Pensjonistrunden», eller «langturen»


Midtfjellmosen kort – «Pensjonistrunden»

Vel oppe på Midtfjellmosen velger du nå skiløypa som tar av brått til venstre. Skiløypa fortsetter sør/vestover langs kanten på Midtfjellmosen. Skinner sola, ja da er det bare helt fantastisk. Etter en drøy km. kommer et nytt løypekryss, igjen holder du til venstre. Fortsetter et par hundre meter og du er framme ved «Martha og Gerds rasteplass». Tid for medbrakt kaffe og nistepakke, eller en appelsin. Ønsker du å fyre opp et bål, er det bare å forsyne seg med ved som turlaget har lagt ut.


Videre og siste del av kortrunden

Løypa følges videre, snart et løypekryss der du holder venstre. Gå mot Vesle Garsjøen. Nok en nydelig myr som tar deg sørover. I neste løypekryss er ringen sluttet. Følg skiløypa der du kom fra i begynnelsen av turen tilbake. Det er skiltet Vesle Garsjøen.


«Midtfjellmosen lang»

Vel oppe på Midtfjellmosen går du rett fram i løypekrysset. Følg skilt for Midtfjellmosen lang. Skal nå gå rundt hele Midtfjellmosen. En deilig følelse å bare lange ut over nydelig myr. Etter hvert går løypa noe vekk fra Midtfjellmosen og du får den eneste slake nedoverbakken som er på runden. Deretter en fiskebeinskneik før du er framme ved Badstutjenna. En «appelsinstopp» her er bra, kanskje hvilende mot en furulegg. Videre fortsetter det i småkupert glissen furuskog og noen myrer før du kommer opp til Langtjenn. Så sørover igjen. I neste løypekryss møter du Midtfjellrunden, kortløypa. Hold til høyre, og etter 300 meter passeres «Martha og Gerds rasteplass». Kanskje tid for nistepakke og kaffe om det er behov.


Videre og siste del av langrunden

I neste løypekryss holdes venstre. Det er skiltet mot Vesle Garsjøen. Flott myr å strekke ut på til ringen er sluttet i neste løypekryss. Følg skiltet mot løypa der du kom tidligere på skituren.


Martha og Gerd sin rasteplass

Martha Mangen og Gerd Bråthen elsket å gå på ski. Martha, opprinnelig fra en gård utenfor Stavanger, ble gift til Dalbak der hun bodde i 40 år. Her hadde ho utsyn til S.Mangen sjø. Var mormor til ikke ukjente løper Astrid Mangen Cederkvist. Gerd Bråthen vokste opp på Nordre Soot, og bodde mye av sitt liv ved bredden av Søndre Mangen sjø. Gerd var svigermor til løypekjøreren vår i mange år, Knut Katralen. Disse damene lovpriste turgåing på ski og favorittområdet var Midtfjellmosen. Her hadde de en fast rasteplass som ble flittig brukt om vinteren. Nå er begge damene borte, men turlaget har hedret dem ved å opparbeide rasteplassen deres til å bli enda bedre. Det blir blant annet lagt ut ved til fri benyttelse for skiløpere. Martha og Gerd var to gode representanter for det turlaget ønsker med sin tilrettelegging, skiglede og gode naturopplevelser.

Sør Mangen – Vesle Garsjøen

Vålåsen rundt – Sør Mangen

Se neste tur
Se kart