Nord Mangen

Børlirunden

Dette er en tur i Hans Børli sitt rike. En fantastisk tur der du vel halveis bør unna deg en stopp på Børli – eller som det heter Oppistun Børli. Det er en husmannsplass i Eidskog kommune, Den er kjent som et kunstnerhjem ettersom forfatteren Hans Børli (1918–1989) ble født og vokste opp her. Stedet ble ryddet av skogfinner tidlig på 1700-tallet. Børli-familien ble knyttet til stedet da Hans Børlis oldefar bosatte seg her i 1860, som husmann under godseier Haneborg i Høland. Hans Børli bodde barndomshjemmet inntil han i 1946 giftet seg og flyt­tet til Tobøl. Huset og omgivelsene er skildret i Børlis selvbiografi Med øks og lyre (1988) og i dikt som «Ved Børen sjø». Huset eies i dag av Stangeskovene. Hans Børli-selskapet leier stedet, og har siden 1991 et årlig kulturarrangement her, kalt Junikveld. Arrangementet har samlet inntil 1700 deltagere. På tunet står Svein Tore Kleppans byste av Børli.

Atkomst

  • Kjør vei 1468, Nordre Mangen vei innover til Ovlien. Sving til høyre ved Viksjøen og kjør mot Mangen kapell.

Parkering/start

  • Mangen Kapell (parkeingsplass)

Koordinater start

  • 59.9926 N 11.7746 E

Turlengde

  • 37 km.

Tid

  • 2,5 til 3 timer med stopp

En sykkeltur til Børlis rike

Utgang på turen

Turen starter ved Mangen kapell – også kalt skogens katedral. Kapellet ligger idyllisk til ved Viksjøen i Aurskog-Høland. Herfra går veien raskt over fra asfalt til grus og du krysser elva som forbinder Viksjøen med Mangensjøen. Videre på fin skogsbilvei i retning Havsjøen. I første krysset, etter et lite idyllisk tjern som heter Damtjern, tar du til venstre. Der møter du en bom.


Havsjøen mot Eidskog kommune

Passer bommen og du er inne på en lang og fin strekning på vestsiden av Havsjøen. Fortsatt er du i Aurskog-Høland kommune, men snart passeres kommunegrensa og du sykler inn i Eidskog kommune.

Veien kalles Veslebørvegen der du hele tiden har elva Stor Fløyta på din høyre side.


Inn i Børlis rike

Etter noen kilometer skal du krysse elva på ei bru (idyllisk plass) – en kort trilletur og du er over på veien som bringer deg videre innover i Børli sitt rike. Terrenget er småkupert, ingen bratte bakker eller krevende svinger. Her dominerer skogens ro.


Fram mot Store Børen

Du passerer Løvneset og snart er du framme ved Steineia og veien som kommer fra Vestmarka. Nå er det bare noen kilometer fram til Børli og vannet Store Børen. Ta en velfortjent hvil på tunet med flott utsikt over Store Børen. 


Kraftprøve og siste del

Etter en hvil blir du satt på en liten kraftprøve da du på noen kilometer skal jobbe deg opp 120 høydemeter til Bjørkneshøgda, før du igjen får lønn for strevet med en lang nedoverbakke til Nordre Bjørknes. Herfra sykler du langs Bjørknessjøen til Rakeie og via Stangeskovene tilbake til utgangspunktet ved Mangen kapell.


Denne turen må du bare få med deg.

God tur

Bjørkelangen

Jerikorunden

Se neste tur
Se kart