Nord Mangen

Nybakkrunden

Dette er en enda en klassiker av sykkelturer på Mangenfjellet. Fra 1997 var denne traseen et sykkelløp som på det meste hadde 200 deltagere. Turen har 2 stipartier på til sammen 2 km. – som til vanlig er helt ok å sykle på.

Atkomst

  • Kjør vei 1468, Nordre Mangen vei innover til Ovlien. Du er framme ved startpunktet, Ovlien gamle samfunnshus, ett par kilometer før Viksjøen og Vikodden bruk.

Parkering/start

  • Ovlien Samfunnshus (Nordre Mangen veg)

Koordinater start

  • 59.9856 N 11.7200 E

Turlengde

  • 34 km.

Tid

  • 2–2,5 timer

En klassiker på Mangenfjellet

Utgang på turen

Fra start ved det gamle lokalet på Ovlien går turen raskt inn på skogsbilveien som bringer deg mot Hauger. Etter ca. 3 km. tar du brått til venstre og starter på det flotte partiet som leder i retning Sinkerud og Bergersetra (veien som går over til Ulviksjøen). Her er en virkelig i naturskjønne omgivelser.

Vi sykler videre mot
løypas høyeste punkt

Denne gang skal du ikke helt opp til Bergersetra, men ta av mot høyre og begi deg opp mot Nybakk som er løypas høyeste punkt, ca. 400 m.o.h. Du er nå ca. 11 km. Fra startpunktet. De siste 7 kilometerne har du mer eller mindre syklet i motbakke, med innslag av noen lengre sletter innimellom. Det er lurt å ha spart litt krefter til den siste stigningen opp til Nybakk.


Nytt veisystem og moltemyrer

Etter Nybakk kommer du over i et nytt veisystem. Du passerer fine moltemyrer på veien ned til Lundbergsetra, og har lett terreng mot Bekkesaga og Hauger. Ved bommen passeres 18 km. Her tar du til venstre for å sykle opp til det lille samfunnet Hauger.


Offroadparti og stigninger til Bukkemyra

Videre får du virkelig prøve deg på et offroadparti hvor du i ca. 1 km. tester balanse og styrke på en gammel kjerrevei. Kommer etter hvert fram til Nordre Ovlien og tar fatt på de virkelige stigningene opp til Bukkemyra. Nå er du igjen oppå ca. 360 m.o.h. Stigningen opp hit setter rytteren på en virkelig prøve.


Videre fra Bukkemyra

Etter å ha passert Bukkemosen og Tangen går løypa over på en godt brukt kjerrevei og du får en bratt bakke ned mot Nordre Rakkeie. Du sykler over tunet og tar av til høyre, for så å følge den fine skogsbilveien som går ned til hovedveien mellom Ovlien og Rakkeie- langs Bjørknessjøen.


Siste del

Så er det bare å følge strake veien i lett kupert terreng fram til Ovlien, og du er framme etter å ha syklet vel 34 km. De siste 2 kilometer går på asfalt.


Sykkel

Er det utrolig flott fremkomstmiddel som egner seg for folk flest. I tillegg til å gi god mosjon kommer man seg langt av sted. 

Med inntreden av el-sykkelen kan enda flere ta sykkelen i bruk. Vi har i denne boka omtalt noen veldig få sykkelklassikere – mest for å gi inspirasjon til sette seg ned og finne sine egne ruter. Aurskog Høland Kommune er unik. Det sies at vi har over 50 mil. med skogsbilveier I kommunen vår. Skogsbilveier av gjennomgående god kvalitet, ofte bomveier med liten trafikk. Noen er også blindveier, men der det ofte ligger en ny skogsbil vei noen hundre meter lenger bort, etter en trilletur på en sti. 

Her står naturopplevelsene i kø. Jeg kan love deg mange uforglemmelige opplevelser fra sykkelsetet. Vår beste anbefaling er å skaffe seg et kart og planlegge neste tur. 

Del er gjerne dine beste turer med oss i Mangenfjellet – så kan vi legge dem ut på våre hjemmesider til inspirasjon for andre. 

Terrengsykkelrittet Nybakkrunden arrangeres ikke lenger – men var i sin tid et meget populært ritt i flotte omgivelser på Nordre Mangen. 

Nord Mangen

Børlirunden

Se neste tur
Se kart