Rømskog

Opp til storslåtte Hølvannet fra Spilhaug og Bråten

Vår tur starter fra bommen på Hølvassveien, like øst for småbruket Spilhaug. Går tilbake til fylkesveien før en vandrer inn i skogsriket. Det bærer oppover fra Bråten en god stund før en passerer nordenden av Øremåsan. Snart passeres Annasteinen med sin spesielle historie som du kan lese mere om seinere. Hvilarberget har også sitt å fortelle. Siste del av rundturen følger skogsbilvei tilbake til parkeringen. Turen er forholdsvis lang, men det er mulighet for de sprekeste å gå inn til Lucashytta fra sørenden av åsen Kula. Må da legge til 6 km fram og tilbake til løypekrysset.

Atkomst

  • Fra Storveien/fylkesveien, rett ved innkjørsel til Rømskog sag, kjører du inn Klubbeveien. Ved Spilhaug småbruk tar en inn Hølvassveien til venstre og parkerer rett før bommen oppe i lia.

Parkering/start

  • Parkeringsmulighet for noen biler på venstre side før bommen.

Koordinater start

  • 59.7736 N, 011.8203 E

Turlengde

  • 13 km 19 km om du forlenger turen fram og tilbake til Lucashytta.

Tid

  • 3,5 til 5 timer 1,5 til 2 timer ekstra ved forlengelse til Lucashytta. Merket sti etter Langemåsastua.

En langtur på gammel ferdselssti med siste del på skogsbilvei

Utgang på turen

Følg veien nedover til Spilhaug og gå til venstre på Klubbeveien. Følg denne til du ender opp på fylkeveien. Fortsett 200 meter mot venstre til plassen Bråten. Her går du inn i skogen mot venstre og følger kjerreveien oppover fra skilt, Lucashytta 7,4 km. Oppe på toppen av den første lia tar du av til venstre på sti og passerer et skilt. Følg stien oppover og ikke kjerreveien.

Igletjennåsen og Øremåsan til Annastein

Etter oppstigning kommer du opp på nordsiden av Igletjennåsen med lettere terreng. Det er blåmerket på enkelte trær. Snart dukker nordenden av Øremåsan opp. Passerer Hellingtjennvadet på steiner i bekk og kommer fram til Annastein i ei bratt li. Historien herfra kan du lese i faktaboks. 


Videre innover til Hvilarberget

Fortsett stien innover. Først en motbakke i granli. Gå rett fram/venstre ved skilt Hellingtjenn. Unngå høyre sti. Lett oppover ved skilt Midtfurustubben. Ved skilt Sundvannet holder du rett fram/høyre. Gå ikke mot Sundvannet. Passerer en større myr. Krysser traktorspor og oppover fin ås. Passerer skilt med Gørrtjenn. Ikke gå dit, men rett fram. Like etter er det et stidele. Hold høyre. Du har kommet til Hvilarberget med sin historie som du kan lese om i faktaboks.  


Hvilarberget til Langemåsåstua

Etter en hvil på steinen fortsetter turen videre. Passerer nordende av stor myr og etter litt vandring ser du en gammel rødmalt hytte, Langemåsåstua. Her er det fint med mat og drikke. 


Langemåsåstua til Hølvannet og Kulevelta

Ved første stidele etter 800 meter går du til venstre opp på Kula, en flott ås. Fra stidelet kan du følge sti innover til Lucashytta. Dit er det drøye 3 km. Anbefales for de aller ivrigste. Samme sti tilbake til stidelet for de «superspreke». Vår tur tar deg som sagt opp på Kula og videre ned til Hølvannet. Flott utsikt nede i lia over deler av vannet. Siste del ned til skogsbilvei er en kjerrevei. Gå gjerne ned til vannet. Følger du sti til venstre for båter, kommer du snart til en rasteplass nær Hølvannets bredd. Fint å hvile der.


Siste del på skogsbilvei

For å få en rundtur har jeg satset på skogsbilveien tilbake til utgangspunktet, en times vandring. Det stiger bra til å begynne med. Passerer nord for Sætertjenn og Gatemåsan før du er framme ved Sundvasstjenn og så Store Sundvannet. Her er det mange eldre hytter langs med det vakre vannet. 

En ny motbakke venter opp til sørenden av «Slottet». Etter å ha passert Bronsmåså, går det raskt nedover til parkeringen. Turen er flott, opplevelsene mange, men må betegnes som en «langtur» der en bør sette av tid.


Annastein 

Langs stien, i en liten skråning, ligger en stor stein som har fått navnet Annastein. Historien fra slutten av 1800-tallet forteller at ei jente på vei fra Lucashytta til bygda og skolen møtte en stor kuflokk som beitet i skogen. Iblant kuene var det en skremmende okse som Anna ikke ville passere. Ho klatret opp på den store steinen og ble værende der noen timer. De der hjemme trodde ho var på skolen, mens læreren i bygda mente at ho kanskje var syk denne dagen. Om ho gikk tilbake til Lucashytta, eller videre til skolen, når dyra var borte, sier historien ikke noe om. En slik lang skolevei for barn er utenkelig i dag.


Hvilarberget

Langt inne på en kolle ligger Hvilarberget. Der er det nok mange som har slappet av på sin vandringsferd på vei innover i skogsriket eller på vei til bygda. Under noen steiner ligger det mynter som vandrende har lagt igjen. Helt fra krigens dager ble det lagt småmynter der. Hvorfor kan en bare spørre seg? Noen tok nok også med seg mynter fra hvilesteinen. De svenskemyntene var laget av sølv og hadde en annen verdi enn de norske av kobber og annet metall. Vi la igjen et par mynter på vår tur. Kanskje betyr det lykke på stivandringen videre? 

Hølvannets bredd

Å komme til Hølvannets mektige bredd,
og se Storøya bade i glans
Det er som om et lite mirakel har skjedd,
som en nylaget blomsterkrans

Å sitte ved Hølvannets mektige bredd,
og se utover blikkstille vann
Du ser at naturen ikring det er kledd,
til en aften av skapende hand

Å komme til Hølvannets mektige bredd,
og sovne der like til natt
Du våkner kan hende til himmelen kledd
av stjerner som gjør deg betatt
Nord Mangen

Nybakkrunden

Se neste tur
Se kart