Setskog

Flyktningeruta fra Sukkerveien til Långebäck og tilbake

Dette er en historisk tur i flyktningenes fotspor. Parkerer i Aurskog-Høland ved grensen på Sukkerveien. Først tar du turen opp til Høneheiarøysa, grenserøys 53, der flyktningestien fra Malnes møter stien, deretter vandring i Sverige på flott sti. Passerer Sukkerveien på nytt og inn til Nissedråga. Dette var tilholdsstedet for kommandogruppa Hector. Så fortsetter stien ned en idyllisk furuås og fram til hytta Långebäck. Den rødmalte hytta ligger fint til på en lysning inntil grensebekken. Samme vei tilbake. Kan velge å fortsette mot grenselosmuseet, stort sett på skogsbilveier, men da er en avhengig av 2 biler. Velges dette alternativet, går en sti over grensebekken og fram til veien der en tar til høyre.

Atkomst

  • Kjør Grasmoveien fra Tangenkrysset i retning Skotterud. Ta av Sukkerveien, og kjør denne inn til riksgrensen.

Parkering/start

  • Parkering for flere biler ved grensesteinen på riksgrensen.

Koordinater start

  • 59.8377 N, 011.8426 E

Turlengde

  • 7 km til Långebäck og tilbake. 11,5 km om en øsker å gå inn til grenselosmuseet ved Sjølåbråtan og være avhengig av 2 biler.

Tid

  • 2–2,5 timer til Långebäck og tilbake. Ved å gå fra Sukkerveien til grenselosmuseet må en regne med 3–4 timer.

En tur på historisk grunn via Nissedråga

Utgang på turen

Går grensegata innover og vinkler mot venstre. Kommer snart inn i grensegata igjen og følger denne til toppen og grenserøys 53, Høneheirøysa. Flott utsyn mot vann. Her møter du flyktningestien fra Malnes. Fra nå av går ferden videre i Sverige.


Fra grenserøys 53 til Sukkerveien

Gå 30 meter tilbake og inn til høyre ved skilt. Turen fortsetter videre inn i skogen på svensksida med lyseblå trekanter og stolper. Nedover, flate og nedover igjen til tømmerslep. Følger sporet opp bakken og går inn i skogen til venstre. Det følger et stykke med granskog og mosebunn, før en flott furuås må forseres. Går på kanten av en stor myr og kommer opp til stedet der det lå en gammel seter. Et fornminneskilt er satt opp. Så er det nedover til Sukkerveien. Følg veien 150 meter i retning Skillingsfors der du tar inn til venstre ved skilt.

Sukkerveien til Nissedråga

Følg kjerreveien 120 meter nedover og sving høyre ved nytt skilt. Spennende skog å gå i videre. Etter å ha passert en liten dal med trebru over et fuktig område er du snart framme ved Nissedråga. Opplysningsskilt om stedet er satt opp. Anbefaler å ta en tur innover i dråga for å se hvilket fint gjemmested dette var for kommandogruppen Hector fra 1944 til 1945. Her og der ligger det gamle hermetikkbokser fra krigens dager.


Videre mot Långebäck og norske grensen

Du fortsetter stien opp bakken fra opplysningsskiltet og møter snart et nydelig terreng. Det går etter hvert nedover, og du får en større myr på din høyre side. Etter en flate dukker det opp en rødmalt hytte i skogen. Her på Långebäck, noen meter inne på svensk jord, var det stor trafikk av flyktninger under krigen. Det var både nordmenn og tyskere på flukt. På dette stedet er det fint å ta en rast før turen fortsetter tilbake den samme stien du gikk innover. 


Grenselosmuseet

Dersom du har valgt å gå videre mot grenselosmuseet, og har bil stående der, fortsetter du over Långebekken og inn i Norge. Stien fører deg fram til en skogsbilvei der du tar til høyre. Nå blir det å traske noen kilometer på denne. Passerer Hanesetra, Fisketjennet og Steintjenn før du tar inn vei til høyre på vei som ender ved Sjølåbråtan og grenselosmuseet. Det går en sti over åsen det siste stykket fra Fisketjernmoen, den gamle flyktningeruta, men denne er ikke merket i terrenget. 

Om Nissedråga

Nissedråga var tilholdssted for kommandogruppen Hector i den norske motstandsbevegelsen under andre verdenskrig. Stedet er en kløft som ligger på svensk side av grensen, i nærheten av Skillingsfors i Värmland. Gruppen bodde i telt på en treplatting i flere måneder fra 1944. De hadde som oppgave å kontrollere hva som skjedde langs grensen. Her og der ligger det igjen gamle, rustne hermetikkbokser fra oppholdet.

Om Långebäck 

På Långebäck var det stor trafikk av flyktninger under krigen, både nordmenn og tyskere på flukt. Blant annet overnattet den norske forfatteren Aksel Sandemose her. Den tyske soldaten Willy Jutsi og hans norske kjæreste Ragna bodde på plassen noen måneder. Han var depotsjef i en tysk forlegning nær Jessheim, og for å slippe å bli overflyttet til Nord-Norge, på grunn av kjæresteforholdet, flyktet de, og fikk tilbud om å bo på Långebäck. Willy ble skutt og senere funnet i Vrangselva. Ligger begravet på Eda kirkegård.

Flyktningeleden

De flyktet om natten på villmarkens led,
gjennom dalsøkk med losen lengst frem
Ønsket å finne sitt pusterom med fred, 
krigens galskap måtte gi dem nytt hjem
Gjennom snødekte lier og kulde de gikk,
på en rekke med frykt i sitt sinn
Forskremte de kastet på losen et blikk,
som gikk stille med fjærlette trinn 
Rømskog

Kultursti fra Mortegropa langs Tukuelva og rundt Klubbetjenn

Se neste tur
Se kart