Aurskog

222 høydemeter oppstigning fra Dreierud til Elgheiaplatået

Denne turen benyttes av mange i Aurskogdistriktet. Den starter med lett gåing sørover på skogsbilvei mot Tævsjøen. Etter å ha passert Posttjennbekken starter stigningen mot Elgheiatårnet. Det er en tøff motbakke, men desto bedre når en kommer opp og kan puste ut på en sittebenk eller i gapahuken. Utsikten er flott oppe i tårnet når været er klart. Hjemturen er for «barneskirenn» å regne. Fin familietur opp til det gamle branntårnet som sto ferdig i 1940, bare noen dager før krigen brøt ut i Norge.

Atkomst

  • Kjør inn Dreierudveien fra Toverudveien, og fortsett denne inn til Dreierud gård. Rett fram i veidele til bom.

Parkering/start

  • Liten parkeringsplass opparbeidet før veibommen

Koordinater start

  • 59.9086 N, 011.4665 E

Turlengde

  • 7,5 km

Tid

  • 2–2,5 timer

En real svettetokt den siste drøye kilometeren opp til utsiktstårnet

Utgang på turen med skogsbilvei

Du følger skogsbilveien sørover. Passerer et gammelt steinbrudd på venstre hånd og fortsetter gjennom Stordalen. Kommer etter hvert inn til et veidele der du tar til venstre. I den andre brå svingen går det inn en stor sti til høyre. Denne tar du, og snart passeres Posttjennbekken. Den harde oppstigningen venter. Det er helse i svettedråper.

Inn i skogen og oppstigning mot Elgheiaplatået

Det er bare å følge kjerreveien oppover. Den går snart i et par store svinger og videre i sørlig retning mot Ekorndalen. Kanskje oppdager du et ekorn oppe i ei gran. Hvem vet? I et stidele, der den ene stien går mot nordenden av Hornåsdryplene, tar du opp mot venstre. Du fortsetter nå i østlig retning og kommer snart fram til Elgheiatårnet. Det troner mot himmelen.

Halvveis og siste del

Tilbake er det bare å følge fotsporene dine fra første del av turen. Alt er lettere på hjemturen. Parkeringsplassen ved Dreierud ligger jo 222 meter lavere i terrenget enn boltene på branntårnet. Kan velge å gå mot Hornåsdryplene når du kommer ned i Ekorndalen. Da ender du nede på skogsbilveien ved Tævsjøen, litt sør for Hogstadsætra. Går da veien mot høyre, og kommer snart inn på kjente trakter fra første halvdel av turen.

Elgheiaplatået

Når en først er oppe
der vindene blåser gjennom furukronene
føler en tilfredshet
Svettedråpene og tanken om å ville snu
er byttet med platåets særegne frihet Frihet til bare å kunne si,
godt jeg gikk den steile sti
Finstadbru

Fjuktjennsrunden fra Oladal'n

Se neste tur
Se kart