Setskog

Tangemoen om Søndagstjenn

En flott runde som begynner på skogsbilvei. Deretter hard stigning opp på et lettere parti rundt Søndagstjennmåsan. Underveis passeres et pass som lokalt lyder navnet «Brennerpasset». Det er foretatt hogst på deler av et åsparti som har gjort at det er litt uryddig noen hundre meter. Mot slutten av turen er det flott utsikt over Settenområdet. Kan kombineres med turen rundt Fagermåsan om du ønsker en lengre runde. Det er merket løype fra Fagermåsanrunden og opp til skogsbilveien som denne turen beskriver.

Atkomst

  • Ta av i Tangenkrysset ved Setten badeplass, og kjør opp bakken i retning Eidskog. Etter en husklynge på Tangemoen, tar du inn til venstre og kjører 100 meter innover.

Parkering/start

  • Liten parkeringsplass ved gapahuk og på andre siden av veien. Unngå å parkere foran huken.

Koordinater start

  • 59.8490 N, 011.7246 E

Turlengde

  • 4 km

Tid

  • 1,5-2 timer

En kupert runde om Brennerpasset og Søndagstjennmåsan

Utgang på turen

Gå veien innover, og ta til høyre i veidelet. Passerer kraftlinje og gammelt grustak. Etter noen 100-meter går det en sti opp til høyre i åsen. Litt vanskelig å se, så ta det med ro her. Ta til høyre ved hogstflate oppe i lia. Du går oppover på skrå i åpen li. Snur etter hvert litt mot høyre, så venstre og litt nedover. Passerer en bekk og et juv som du får på venstre hånd. Kommer så ut på en kjerrevei.


Videre oppover åsen

Når du kommer til kjerreveien, tar du opp til høyre. Den deler seg snart, og du går høyre. Kommer snart opp på en flate der stien vender mot venstre. Litt utydelig her ved lyngparti, så vær obs. Like etter går du til høyre opp en bratt li. Stien fortsetter inn i gammelskog. Først litt nedover, så opp. Du kommer opp på en flat fin ås der det er lagt ut en trimbok.

Mot Brennerpasset og Søndagstjennmåsan

Du fortsetter den bratte bakken nedover i lia til høyre og passerer Brennerpasset i bunnen. Her er det lagt ut tau som du kan benytte i sleipt og dårlig vær. På vei opp fra «passet» ser du en svær stein på høyre side. Stien snor seg i s-form videre over et kolleparti og du er nå framme ved Søndagstjennmåsan. Fortsetter over en myr og skimter Søndagstjenn mellom trærne. Stien går videre i vestlig retning. Åsen videre er hogd, så en må være forsiktig og se etter merkebånd som er hengt ut på denne delen. 


Inn i skogen igjen og siste del

Etter en stund ser du en kjempestein til venstre ute på hogstflate, og stien fortsetter inn i skogen. Etter en liten motbakke, er du oppe på en ås. Følg stien fram til en nydelig ås der det er utsikt over Settenområdet. Så bærer det nedover mot skogsbilveien du gikk på første del av turen. Gå til venstre, og snart er du framme ved utgangspunktet.

Brennerpasset

Blokker av stein i det trolske pass,
et tråkk leder ned mot en dal
Bortgjemt i skogen ligger den plass,
uten sollys og ganske så smal
Her bor det nok tusser i mosegrodd ur,
som rusler i stjernenes skinn
De gjemmer seg bort når du vandrer på tur,
så ta turen i sommerlig vind
Setskog

Flyktningeruta fra Sukkerveien til Långebäck og tilbake

Se neste tur
Se kart