Setskog

Skaratjennsrunden

En flott tur i varierende terreng. Begynner med motbakke i den brede, fine lysløypa og fortsetter videre opp på en furuås. Passerer vannverket til kommunen oppe ved vakre Damtjenn. Der er det mulighet for å raste ved en benk og nyte nærheten til tjennet. Fortsetter så rett opp i skogen og over et åsparti før Skaratjenn skimtes ned til høyre. Etter å ha gått veien nedover tar stien deg inn til venstre der en ny ås venter med tettere gammelskog. Underveis passeres en trimbok. Kommer snart ut på en pynt med hogstfelt der en kan skue utover mot Setten. Der er det bare å sette seg ned på en stubbe og roe seg ned. Herfra er det mye nedover mot Setskog skole. En varierende og fin tur i nærmiljøet til Setskog.

Atkomst

  • Ta av fra FV 21 og opp mot Setskog skole. Ta så av til høyre på toppen og kjør inn Mosebyveien. Parkering på venstre side der lysløypa krysser veien.

Parkering/start

  • Liten parkeringsplass etter grusbane med plass til 7–8 biler.

Koordinater start

  • 59.8297 N, 011.7253 E

Turlengde

  • 5 km.

Tid

  • 1–1,5 time

Varierende runde i flott terreng

Utgang på turen

Gå rett over veien og følg lysløypa, bred og gruset, oppover bakken. Du passerer først en gammel hoppbakke og så en discogolfkurv på høyre hånd. Hold til høyre i første lysløypedele. Det går oppover i kanten på flott furuås, så nedover og slette. Ta rett fram der lysløypa svinger brått til venstre, opp en bratt kjerrevei og det dukker opp et hogstfelt til høyre. Kjerreveien går over til bred sti. Kommer fram til skilt merket Steinby ved en stor stein. Gå ikke til høyre, men hold rett fram. Snart er du framme ved kommunens vannverk og bilvei. Følg veien til venstre til du kommer ned til Mosebyveien. Du tar høyre og kommer til en flott rasteplass ved Damtjenn. 


Damtjenn og videre

Ta gjerne en rast ved Damtjenn og nyt det vakre landskapet ved sjøkanten. Følg veien videre rundt vika og brått til venstre der en sti tar av. Du går oppover en bratt bakke. Stien snor seg oppover lia. Da det begynner å lysne etter første topp, er det et stidele der du går til venstre opp på flata. En stor stein ved stien og snart en trebru, viser at du er på rett vei. Fra en myr går du opp i en lys og trivelig furuås. Etter noen hundre meter ser du en hytte ned til høyre ved Skaratjenn. Du kommer ut på en kjerrevei som tar deg fram til skogsbilvei. 


Skogsbilvei videre og nytt
skogsparti

Følg veien videre til venstre i retning Tangen. Den går et stykke på flatt parti før det bærer nedover. Du passerer en trimkasse fra SIF, og ved et åpent parti tar du inn en sti til venstre. Passerer en trebru over et bekkeleie, og deretter en bratt bakke opp til et hogstfelt. Stien svinger mot venstre og du følger hogstfeltet opp til en trimkasse på toppen av åsen. Her er det fint å ta en rast på et lite berg. Følg stien videre. Snart er du ved et tydelig stidele der du tar venstre sti. Av og til ser du gamle blå merker på trærne. Stien vender mot høyre der vi må ned en kort, bratt bakke. Så lettkupert fram til vi ser utover Setten ved et stort hogstfelt. Fint å sette seg ned på en stubbe her og nyte utsikten mot bygda.


Videre

Stien fortsetter på hogstfeltet nedover og snur venstre. Følger et grøftesystem til stien går over i kjerrevei, og så traktorvei. Det går nedover i retning skolen. Kommer frem til en skogsbilvei og snart passerer vi over en liten elv. Følg østkanten av fotballbanen og ta lysløypa til venstre frem til utgangspunktet. 

Skogens soldater

Som mektige gulbrune soldater
står de der
og vokter sitt grønne teppe
av små planter
som aldri når helt opp
en del av moseskogens
harmoni  
Setskog

En rundtur fra Bjørknes sag til Auretjenn og tilbake om Syltomtjenn

Se neste tur
Se kart