Setskog

Tukuhøgda Rundt – en kupert rundtur med magisk utsikt

Dette er en tur å anbefale på Nordskauen. Flott utsikt over Fagermåsan når du nærmer deg toppen av storslåtte Tukuhøgda. Fra åsen snor stien seg innover i lettkupert terreng der furuskogen dominerer. Så bærer det etter hvert nedover og inn i tettere granskog. Turen er variert og inneholder det meste. Kan kombineres med Fagermåsan rundt om en vil ha en langtur.

Atkomst

  • Ta av fra Setskogveien ved Øgarden og kjør Sætraveien innover til avkjørsel Bådalen før Sætra.

Parkering/start

  • Liten parkeringsplass før avkjørsel til Bådalen. Parkering på høyre siden av veien. Plass til 4–5 biler.

Koordinater start

  • 59.8680 N, 011.6762 E

Turlengde

  • 4,5 km.

Tid

  • 1 time 15 minutter – 1 time 30 minutter

Opplev Tukuhøga med sin varierende kupering

Utgang på turen

Gå Sætraveien 40 meter før du tar inn veien til venstre mot Bådalen. Her er det skilt. Følg denne 150 meter, og så brått inn til høyre ved skilt. Du går oppover en gammel grasbevokst kjerrevei i bjørkeskog. Snart blir det sti som svinger til venstre opp åsen og tar deg fram til første stidele.


Videre mot Tukuhøgda og flott utsikt

Ved skiltet fortsetter du til høyre mot gården Sætra. Det går nedover. Ta venstre ved første stidele nede i lia, og stien snor seg oppover mot Tukuhøgda. Kommer først inn på et gammelt hogstfelt, og videre inn i et område med småfuru. Da jeg gikk turen i månedskiftet juli/august bugnet det av vakre, blomstrende lyngplanter. Siste del opp mot toppen er bare utrolig vakker med utsikt over Fagermåsan. Her kan du skrive deg inn i en turbok som Setskog Idrettslag har lagt ut i en trimkasse.


Flatt terreng

Nå begynner et flatere parti i åpent furulandskap. Stien er tydelig og fin å gå. Runder snart mot høyre, før det igjen går nordover langs åsens østre del. Fin utsikt mot høyre. Krysser snart gamle spor etter hogstmaskin, Ytterst på åskammen, der du snur, dukker Breisjøen opp langt der nede. Du får glimt av sjøen mellom trærne. Vender mot venstre og kommer inn i et tynningsområde, før stien igjen tar deg inn i fin skog.  


Det bærer nedover

Stien er noe dårlig et lite stykke, men bare ta det med ro, og stien blir raskt tydelig igjen. Det går nå nedover lia mot sørvest. Det er vennlig terreng på vei ned. Etter en stund kommer du til en gammel kjerrevei som du krysser over, passerer et bekkedrag, og opp på neste åsparti. Følger stien videre til en bratt bakke. Der er det fint å raste med god utsikt.


Fortsetter

Nå blir det bratt nedover til du ender opp i gammelskog nede på en mosebelagt slette. Fortsett fram til et stidele der du tar til venstre ved skilt, Tukuhøgda Rundt. Passerer en kjerrevei, og opp en bratt bakke på siste åsen. Følg stien langs hogstfeltet til du kommer til et stidele du passerte på første del av turen. Ta høyre og følg kjent sti ned til veien. Gå så veien ned til utgangspunktet for turen.

Tukuhøgda

Roen senker seg
der jeg lar blikket skue ned på storslåtte Fagermåsan
Bare lyden av to ravner bryter stillheten
der de forsvinner bak furuåsen
på Tukuhøgda
Vet at stien vil føre meg videre inn i skogsriket
der jeg snart vil vandre
mot nye inntrykk 
Setskog

Skaratjennsrunden

Se neste tur
Se kart