Hemnes

En runde fra Mokollen og sørover i retning Persmoen

Turen starter fra Mokollen, den gamle hoppbakken ved lysløypa, og tar deg opp til flotte furuåser. Når du kommer opp den første harde stigningen, er det lettgått turterreng sørover mot Skjønnebergåsen der runden snur. Herfra kan du ta turen til Persmoen fram og tilbake om du ønsker en lengre tur. Turen som er beskrevet, er en kortere tur for de fleste aldersgrupper.

Atkomst

  • Kjør inn Kirkestien sør for Søndre Høland kirke og fortsett fram til lysløypa og hoppbakken.

Parkering/start

  • Parkering for flere biler rett ved hoppbakken.

Koordinater start

  • 59.7158 N, 011.4550 E

Turlengde

  • 4,5 km. 9 km om du velger å gå fram og tilbake til Persmoen fra Skjønnebergåsen.

Tid

  • 1–1,5 time. 2–3 timer mer om alternativ Persmoen velges.

Lettgått tur på velbrukte stier i åpent og fint turterreng

Utgang på turen

Gå opp trappene på venstre side av Mokollen. Velg midterste sti 50 meter etter stillaset, og så venstre sti i neste stidele. Du kommer opp på en furuås med lysløype. Går da til høyre og følger lysløypa til åpen plass i skogen. Fortsett opp bakken. Velg høyre sti før toppen og nedover, og så venstre når det flater ut. Kommer fram til en kjerrevei.


Videre fra kjerreveien

Gå til venstre når du er på kjerreveien og følg denne 40 meter, så brått inn til høyre og over en liten ås. Kommer inn på et hogstfelt og går oppover åsen. Etter hogstfeltet inn i skog igjen ved lita myr. Så bærer det opp på neste furuås, før det går nedover igjen. Hold høyre i stidelet ved myr. Lett nedover, og venstre når du møter en sti. Kommer ned på en kjerrevei/stor sti der du går høyre. 


Mot Skjønnebergåsen

Følg kjerreveien/stor sti videre innover. Buer snart mot venstre Kommer fram til en hvileplass. Du er nå halvveis på turen om du da ikke velger å gå fram og tilbake til Persmoen med skiltet sti.


Nordover mot lysløypa

Først til venstre etter hvileplassen, så rett opp bakken ved skrent. På toppen er det også anlagt en hvileplass med utsikt der en kan puste ut litt før siste del av turen. Det går snart lett nedover og du kommer fram til en bred tursti der du fortsetter til høyre. Følger denne fram til hogstfelt og opp en liten motbakke ved skrent.

Unngå stien til venstre over hogstfeltet. Ikke lenge etter kommer du ned til et skilt merket Pedersmoen 3,6 km. 


Siste del

Ta til høyre ved skiltet, lysløype/sti. Gå lysløypa nedover. Når du kommer ned til en stor skrent, går du inn stien til venstre og følger denne og åssiden fram til lysløypa. Der velger du venstre, og snart er du nede ved Mokollen med parkeringsplass.

Et øyeblikks glans

Å vandre på stier når himmelen er blå,
se lyngplanter vakre og nikkende strå,
gir en glede de fleste kan få Å vandre i villmark og se skyenes dans,
stoppe opp og gi tid til en ørliten stans
gir mening og et øyeblikks glans
Skulerud

Rundtur på deler av den gamle historiske Timianruta

Se neste tur
Se kart