Momoen

Damtjenn rundt fra lysløypa

Turen tar deg opp til Damtjenn, ett idyllisk vann nord for Moåsen. Her er det tilrettelagt for bading og fisking, og det er satt opp en flott gapahuk rett ved badeplassen. Rundt tjennet dominerer furuskogen. Runden er forholdsvis kort og barnevennlig. Kan også kjøre helt opp til vannet og gå Damtjenn rundt som er merket.

Atkomst

  • Kjør Hølandsveien og ta inn Damtjernstien noen hundre meter nord for butikken. Etter 300 meter er du inne der lysløypa går inn i skogen.

Parkering/start

  • Parkering for 3-4 biler på venstre side av veien. Kan også parkere nede i sentrum ved butikken og følge hovedveien fram til Damtjernstien og videre til lysløypa. Turen forlenges da med 1,5 km.

Koordinater start

  • 59.8107 N, 011.3888 E

Turlengde

  • 5,5 km. 7 km. dersom du parkerer i Moe sentrum.

Tid

  • 1,5–2 timer

En tur i åpen furuskog til Momoens perle

Utgang på turen

Beskrevet fra parkering i skogkant. Du går veien opp bakken og holder høyre/rett fram på toppen. Etter noen meter, rett fram/høyre igjen. Snart dukker lysløypa opp, og du vender mot venstre. Etter 50 meter tar du stien til venstre og forlater lysløypa. Gå den flate åsen innover der det er hogd i den seinere tid. Her møter du lysløypa igjen og går rett over.

På vei til vakre Damtjenn

Nå går du oppover i lia til en flott furuås. Krysser under høyspentlinje og lett nedover i retning Damtjenn. Følger den brede, fine stien nær vannet. En bekk passeres, og du er framme ved snuplassen ved tjennet der skogsbilveien stopper. Ta en tur ned til vannkanten der Momoen Vel har opparbeidet en fin badestrand og satt opp en gapahuk med bålplass. Her er det bare å ta seg en hvil og bade dersom du tar turen sommerstid. Også mulighet for fiske.

Videre nordover og inn i skogen

Gå tilbake til stien der du kom fram til snuplassen, og gå hovedstien nordover. Rett fram i første stidele og oppover i lia. Unngå sti i neste stidele som går ned til vannkanten. Kommer opp til nok et stidele, der du tar venstre sti. Snart passeres en stor stein på din høyre side, og stien er lett og fin å gå på gjennom småskogen. Terrenget åpner seg, og du går en strekning på «flaberget». Passerer et bekkesig og en steinklynge på din venstre side. Stien svinger lett venstre, og så oppover mot høyre igjen. Oppe på en åsrygg snur stien brått mot venstre og halve turen er unnagjort.

Sørover på fururygger

Til å begynne med går det nedover, og du kan snart skimte Damtjenn mellom trærne. Det er lett og fint å følge ryggen videre sørover i åpen furuskog. Du møter en sti som kommer opp fra Damtjenn. Fortsett hovedstien rett fram i neste stidele, og om litt går du under en høyspentledning. En ny ås forseres på stien som snor seg mellom lyngtuene. Mot toppen er det laget en liten rasteplass med flott utsikt over jorder og gårdsbruk. 

Over åsen og ned til lysløypa 

Stien svinger østover etter toppen og tar deg over et hogstfelt. Det går lett nedover. Du er snart nede i et lite dalføre der stien er noe vanskelig å se i hogstmaskinsporene. Gå rett til høyre og følg søkket nedover til lysløypa. 

Siste del

Du følger lysløypa mot høyre. Snart går den over en myr, deretter over en åpen og flat ås. Vinkler snart mot venstre og du passerer en hytte. Hold høyre i neste dele, og du kommer fram til stien du gikk i første del av turen. Snart er du framme ved jordet. Var utgangspunktet ditt i Moe sentrum er det bare å følge veien nedover.

Alveprinsessen

Se alveprinsessen danse
i sommerens grønne eng
Venter på ridder med lanse,

drømmer om myk fløyelsseng
Kveld etter kveld den vakre
danser til fuglenes sang
Sommerens drøm er ekte,

kvelden er ennå lang
så vakker kunst du skaper
du vinner, andre taper
Momoen

Opp til Hølands Varde – en skikkelig topptur fra Bjørnebråteveien

Se neste tur
Se kart