Løken

Tur til «Kongen» fra Løken sentrum

Turen opp til «Kongen», en gammel hytte ytterst på åskanten vest for Løken, starter nede i sentrum. Du må gå den første snaue kilometeren på veien opp til Morgenlia, før stien tar deg oppover til toppen. Det stiger ytterligere noe opp til neste ås, før det er et lettere parti mot den store Bergmosen. Der er det opparbeidet en bålplass/rasteplass på en liten kolle nær myrkanten. Nå går det lett nedover til du brått vender nordover og stiger mot området rundt «Kongen» igjen. Snart fører stien deg tilbake til Morgenlia. Det anbefales å gå denne turen på grunn av den storslagne utsikten fra to åspartier underveis.

Atkomst

  • Ta av Haldenveien i Løken sentrum og kjør inn til butikksenteret.

Parkering/start

  • Parkering på stor plass utenfor butikksenteret.

Koordinater start

  • 59.7952 N, 011.4653 E

Turlengde

  • 6 km. Kan forlenges til 7,5 km. ved å ta med seg runden i lysløypa fra Morgenlia.

Tid

  • 1,5–2 timer

Fin utsikt over Løkenbygda

Utgang på turen

Gå sørover forbi Fretexbeholder og inn på gangsti. Ta til høyre i veikryss. Skiltet Morgenlia 0,5 km. Følg veien videre mot småbruket du ser oppe i lia. På veien passerer du en stor bekk. Følg lysmastene i skogkanten nord for låven der og lysløypa brått til høyre ved discgolfstativ. Gå lysløypa ca. 150 meter, og ta sti inn til venstre ved stativ. Forlater nå lysløypa.


Sti oppover mot «Kongen»

Stien svinger snart mot høyre i granskogen. Stigning nummer to starter, denne gang på sti i skog. Oppe i lia blir terrenget vennligere med åpen furuskog. Går vestover et stykke før stien vender mot venstre. Snart har du gjort unna den verste stigningen på turen. Det er lettere motbakke mot toppen. Hold til venstre i stidele, merket med skilt Kongen på toppen av en kolle. Herfra er det et lett parti fram til «Kongen».

«Kongen» og stien videre

«Kongen» er en gammel tømmerhytte som ligger oppe på fjellknausen. Du skimter Løken sentrum om du går opp til hytta. Fortsett stien på vestsiden av hytta og gå svakt høyre mot stor myr. Ta stien til høyre ved myrkanten. Den holder seg på et «tørrere» parti av myra, og det er satt opp ei lita bru og lagt trekavler på partiet nærme åskanten. Du forlater nå myra og går oppover til det høyeste partiet på turen. Hvil gjerne på krakken der oppe. Stien svinger venstre og sørover. På toppen ser du virkelig mye av Løkenbygda. En storslagen utsikt. Snart bærer det vestover og fram til praktfulle Bergmosen. Ta venstre mot Morgenlia ved skilt, og følg myrkanten fram til rasteplass. Flott å nyte mat og drikke oppe på kollen.

Videre på sti/kjerrevei 

Gå ned til hovedstien øst for rasteplassen og fortsett kjerrevei utfor lia. Det går svakt nedover noen hundre meter før terrenget åpner seg. Der viser et skilt at du skal ta stien inn til venstre. Du er da på rett vei mot Morgenlia. Stien stiger oppover i furulia i rett linje og du går nesten hele tiden på grunnfjellet. Det kan være glatt ved nedbør, så pass på. Kommer fram til et åpent lyngparti og stien svinger svakt høyre ved en fjellskrent. Videre på et platå under åsen. Før nedstigningen begynner, må du nyte utsikten på nytt. Bygda er vakker fra «oven».

Nedover mot Morgenlia og lysløypa

I stidelet tar du høyre og følger stien nedover. Noen steder deler stien seg, men møtes igjen. Etter å ha passert tett skog, er en framme ved Morgenlia igjen. Du kan nå gå veien tilbake til utgangspunktet om du er fornøyd. Vil du ta en ekstra runde i den flotte lysløpa, er det bare å gå til høyre, følge skogkanten fram til rasteplass. Gå til høyre og følg løypa rundt til du igjen er ved rasteplassen.

Siste del

Lysløypa tilbake til Morgenlia og veien ned til sentrum. Ved kjøpesenteret er du tilbake ved utgangspunktet for turen.

Bergmosen

Det å følge stien oppover
over praktfull ås,
forbi vakre lyngplanter,
og røde tyttebær i store klaser,
for
så å ende opp på
den endeløse Bergmosen
med sin åpne flate vestover
ga meg
kraft til å fortsette
Momoen

Damtjenn rundt fra lysløypa

Se neste tur
Se kart