Aurskog

Tævsjørunden – vandring på sti og skogsbilveier

Du starter ved bommen med å gå skogsbilveien inn til dammen ved Tævsjøen. Derfra kommer en i nærkontakt med sjøen på flere steder ved å følge en kombinasjon av stier og skogsbilveier. Ser noen hytter, blant annet en liten koselig hytte på øya. Sikkert en perle for en kunstner. Omtrent halvveis, er det merket en sti ut på en odde der det er fint å raste. Det siste stistykket før du er tilbake til dammen igjen krongler seg fram svært nær sjøkanten. På vei tilbake passeres den gamle speiderhytta.

Atkomst

  • Følg Rudveien fra Toverudveien inn til parkeringsplass ved bom.

Parkering/start

  • Parkeringsplass for 4–5 biler rett før bommen.

Koordinater start

  • 59.9099 N, 011.4582 E

Turlengde

  • 10 km. Selve runden rundt sjøen er 6,4 km.

Tid

  • 2,5–3 timer

Den storslagne sjøen har mye å by på

Utgang på turen

Turen starter med vei, 1,7 km. inn til sjøen. Du går først langs jorder og kommer så inn i skogen. Ved enden av veien ser du det flotte damanlegget til kommunen ned til høyre. Fortsett rett fram og gå traktorveien innover i skogen. Nå og da skimter du Tævsjøen til høyre mellom trærne. Traktorveien går over ril kjerrevei/sti, og snart er du fremme ved sjøen og en vakker odde. Fint å ta noen minutter der og oppleve sjøen fra denne siden. Skimter en hytte på den andre siden. Dette er bare en av mange eldre hytter rundt skogssjøen.

Slik fortsetter du

Du følger gule merker på trærne videre. Gå til venstre fra odden og opp en bratt sti. Kommer nå inn i «gammelskog». I første stidele følger du skilt mot Elgheia. Den andre stien går ned til vannet. Det er faktisk litt «trolsk» stemning her inne med mose og lyng. Fortsett videre, og ta venstre sti opp en bakke. Her er det merket slik at en unngår gjennomgang til ei hytte. Skogsbilveien dukker opp.


Skogsbilvei videre

Du tar nå til høyre og følger veien langs vannet, forbi noen hytter, og ender opp på en snuplass etter en rød hytte. Viktig å ta den midtre stien videre. Det er gult merke på tre etter 30 meter, og du får en bekk på høyre side av stien den første delen. Etter å ha gått litt oppover, kommer du til et skilt. Her vender stien mot høyre og du beveger deg opp på en ås. Kommer snart til en gammel trimkasse med bok. Nå bærer det skikkelig utfor. Viktig å passe seg der da det er steinete og ofte vått. Så dukker det opp et skilt med rasteplass. Gå gjerne ned på odden og ta en matrast der. Utsikten er flott utover sjøen.


Fortsetter mot ny skogsbilvei.

Du går tilbake til stien og rasteplasskiltet. Stien krongler seg frem i lia ned mot sjøen med mye røtter. Etter en motbakke, kommer du inn på en kjerrevei. Hold til høyre og følg denne fram til enden av en skogsbilvei. Fortsett veien videre til veidelet, og ta høyre. Ikke lenge etter dukker et nytt veidele opp. Holder fortsatt til høyre, og går skogsbilveien til den ender. Passerer 2 hytter underveis.


Kronglete sti videre

Nå kommer du inn på en sti som følger vannkanten frem mot Tævsjødammen. Vakre partier underveis der det er greit å bare sette seg ned og nyte. Før dammen runder du en vik, holder høyre og ser gule merker. Snart kommer du frem til dammen med badeplass og oppsatte benker. Sommerstid er det fint å ta en dukkert her. Etter en trebru, tar du brått til venstre og kommer etter noen hundre meter frem til den gamle speiderhytta. Fortsett kjerreveien frem til skogsbilveien og gå denne tilbake til utgangspunktet for turen.

Øya

Like der ute
ei lita rødmalt hytte,
en drøm der både stillheten og øyeblikket eksisterer
Tenk å sitte der inne bak glassruta,
la blikket følge vannflaten innover mot strandlinjen
som er omkranset av storskogen Kanskje svømmer et andepar forbi
i solglansen
Aurskog

222 høydemeter oppstigning fra Dreierud til Elgheiaplatået

Se neste tur
Se kart