Fosser

Opp til toppen av Basteheia

En skikkelig langtur som fører deg opp til Gravtjenn og videre til Basteheia. Naturen er unik og vill når du «bestiger» åsen med fin utsikt mot Bjørkelangensjøen. Så går det nedover til skogsbilvei og Botnersætra, en gammel plass, før stien leder deg videre mot Abbortjenn. Siste del er varierende kupert. Du må opp på Gravtjennshøgda, før det hele avsluttes nedover mot bygda. Turen kan avkortes om du ønsker det. Da må en følge stien fra Gravtjenn til Abbortjenn. Hele turen er å anbefale med Basteheia som det store høydepunktet.

Atkomst

  • Ta inn Fosserveien fra Haldenveien i sentrumskrysset på Fosser, og så inn til Grendehuset ved fotballbanen.

Parkering/start

  • Parkering for 3–4 biler. Kan også sette bilen ved butikken dersom det er opptatt ved grendehuset.

Koordinater start

  • 59.8201 N, 011.4849 E

Turlengde

  • 10 km. Kan avkortes til 6,5 km ved å ta stien til høyre ved Gravtjenn.

Tid

  • 2,5–3 timer. Den korteste turen fra Gravtjenn til Abbortjenn tar rundt 1,5 time.

Fasinerende og vill natur på vei opp til heia

Utgang på turen

Følg Fosserveien innover og gå så til høyre ved svingen, Norrønaveien. Ta inn sti til venstre på bakketopp ved skilt Gravtjenn. Tett skog til jordekant, og videre venstre på gammel kjerrevei oppover til flate. Her blir det sti videre. Rett over første stikryss. Venstre/rett fram i neste stidele, merket Gravtjenn. Stien svinger lett høyre etter ungskog, og går inn i et eldre granskogområde. Etter hvert får du et bekkefar på høyre side til myr der det er lagt ut stokker. 


Motbakke og furuås mot Gravtjenn

Nå starter en tung motbakke der du følger kanten av et hogstfelt. På toppen svinger stien til høyre mot Gravtjenn. Nyt utsikten før du går videre i lett terreng på furuåsen. Går ned i et dalsøkk med bekk, og kommer snart fram til Gravtjenn, 252 m.o.h. Ønsker du en kortere tur går du til høyre mot Abbortjenn der en møter den lengre varianten. Beskriver ruta om Basteheia videre.


Vill natur med lett klatring mot Basteheia

Fortsett rett fram og opp furuåsen. Flatt og fint på toppen. Så går det nedover til noen skrenter og klatringen opp mot Basteheia begynner. Terrenget er helt spesielt for Aurskog-Høland, nærmest telemarksterreng. Etter 2 klatreetapper er du, etter litt flatere terreng, ved Basteheia. Høyden er 315 m.o.h. Ta turen opp til høyre på kollen og nyt utsikten mot Bjørkelangensjøen. Nå går det nedover den neste kilometeren, og du kommer fram til en skogsbilvei. Ta til høyre, og Botnersætra dukker opp.

Videre mot Abbortjenn

Fortsett veien sørover fra sætra, og ta til høyre ved Nedre Igletjenn, merket 3,3 km til Fosser. Stien er lett å gå videre. Før myra ved Abbortjenn passerer du en bekk i et lite dalsøkk. Snart er du framme ved løypedelet der stien fra Gravtjenn møter deg.


Ferden fortsetter nedover mot Jorud og Fallet

Fortsetter til venstre i stidelet, og kommer inn på en gammel kjerrevei som tar deg nedover mot bygda. Nede i dalsøkket går du til høyre ved skilt, og stien leder deg nedover og nedover. Passerer en bekk i bunnen, og snart er du på en åpen plass i skogen. Her lå den gamle plassen Fallet. 


Neste ås venter

Du går lett høyre videre. Ny stigning venter, skal bestige Gravtjennhøgda. Oppover er det tett og mørk skog, men det åpner seg mot toppen. Du kommer frem til en plass med skiltet Elgemoen. 


Siste del til bygda

Nå tar du venstre i stidelet og går nedover. Stien snor seg flott mellom trestammene. Fint med en myk sti og nedoverbakke nå. Etter et lite tett område, er du framme ved et stidele som du passerte tidlig på turen. Fortsett til venstre og følg samme sti som du gikk før på turen. Stien tar deg tilbake til utgangspunktet ved grendehuset/butikken.

Basteheia

Basteheia Magisk,
den bratte heia,
svettedråper som faller mot jord,
så utsikten,
det er nå jeg virkelig tror at jeg har lykkes nok en gang,
samme følelsen som vakker salmesang
Fosser

Runde med avstikker til Trollkjørka

Se neste tur
Se kart