Bjørkelangen

Svartjennsrunden – en kupert langtur om Skamodalen

Turen starter på skogsbilvei og går så rett over i en lengre oppstigning til toppen av Svartjennhøgda, en flott furuås beliggende nordvest for Svarttjenn. Fint terreng ned til «Strupen» med en lang nedstigning gjennom den trange dalen til skogsbilvei før Korstjenn. Videre blir det en veistrekning forbi Dryplene og Skamodalen til en møter Elgheialøypa. Så bærer det oppover igjen til en fin rasteplass før Burholsætra. Siste del er mye lettere med ventende nedstigning til Stigveien. Runden har 2 skikkelige motbakker, men resten består av lettere turpartier. En ny sti er under planlegging. Den vil på sikt bli et alternativ til en kortere runde fra Dålimyrene til rasteplassen vest for Burholsætra, og vil bli skiltet.

Atkomst

  • Følg skilt mot Bjørkelangen Alpinsenter via Einerhaugveien. Ta inn Stigveien og kjør denne inn til parkeringsplass før veibom.

Parkering/start

  • Parkering på høyre side av veien for 5-6 biler før bommen

Koordinater start

  • 59.8912 N, 011.5427 E

Turlengde

  • 10 km.

Tid

  • 2,5–3 timer

Oppstigning 200 høyde- metre til Svarttjennhøda er verdt slitet

Utgang på turen

Følg Stigveien innover etter at du har passert veibommen. Lysløypa har du på venstre side for deg. Etter hvert krysser du lysløypa og fortsetter videre langs veien 300 meter til en bakketopp. Her er det skiltet Svarttjenn
1 km. Gå inn til venstre, og følg traktorveien oppover. Nå blir det skikkelig motbakke i skyggefull, gammel skog.


Mot toppen av Svarttjennhøgda

Ta venstre oppe på en liten flate. Nytt dele oppe i «bratta». Hold venstre, og rett etter venstre igjen ved turskilt. Du beveger deg for det meste i granskog. Følg skilt til venstre etter hvilebrakke. Etter nok en «seig» bakke, flater terrenget seg noe ut og skogen åpner seg mer og mer mot toppen av furuåsen. Snart er du på toppunktet, Svarttjennhøgda, 364 m.o.h. Sikkert bra å puste ut litt etter å ha forsert 200 høydemeter i starten på turen.


Nedover

Du fortsetter lett nedover på myk og fin sti. Før det bærer inn i et noe tettere område, er det fint å ta en liten tur opp på en kolle til høyre for stien. Her kan du nyte utsikten mot nord der du i klarvær kan se jorder og åser i nabokommune. En liten rasteplass er anlagt der. Gå ned på stien igjen, og snart er du ute på et lite hogstfelt. Stien vender mot venstre og opp på et kolleparti. Du går ned mot en lang, smal myr og opp på en ny liten ås. Følg åsen ned til myrenden.  


Snart nedover på traktorvei gjennom «Strupen»

Du går til høyre ved en maurtue og kommer fram til en myr som følges videre. Traktorveien dukker opp, og det bærer nedover gjennom «Strupen». Traktorveien følger du nedover, til dels ganske bratt, til en kommer ut på en snuplass og skogsbilvei. 


Skogsbilvei i Skamodalen

Nå blir det å traske skogsbilveien videre. Passerer enden på et lite tjenn, kalt Dryplane. Følg veien og den smale myra på venstre hånd. Ei rød brakke dukker opp på østsiden av myra og et lite myrvann. Fortsetter på veien til tett kratt på høyre side. Her treffer du Elgheiaruta som skal følges videre tilbake til Stigveien.


Burholsæteråsen og ny stigning venter

Ta til venstre ved skilt merket Bjørkelangen og Burholsætra. Nå venter en hard stigning med slep etter hogstmaskin og sti. Du er på vei mot Burholsætermåsan. Følg turskilt oppe i lia. Nå fortsetter fin tursti som svinger venstre på en liten slette. Følg denne og ikke liten sti rett fram. Stien vinkler mot høyre ved nytt skilt merket Bjørkelangen. Vi går oppover, og på toppen ser du en rasteplass til høyre for stien. Her er det fint å ta matpausa og nyte utsikten mot Maltjenn. Dette var siste harde stigning på turen. 


På vei mot Burholsætra og videre

Fortsett innover flata fra rasteplassen. Stien følger kanten på Burholsætermåsan. Snart kommer du til den gamle plassen Burholsæter der du ser restene av husets grunnmur. Gå til venstre fra plassen, merket Bjørkelangen og Lysløypa. Passerer enden på den store myra, og videre i lettkupert terreng nordover. Du kommer ned i et bekkefar og jakttårn. Stien går over ei myr. Du får videre lett terreng i furuskogen over det flate åspartiet.

Nedover mot bygda

En lang nedoverbakke venter. I et stidele følger du stien til venstre mot Bjørkelangen og lysløypa. Det går nedover og nedover til en flate. Snart ender du opp ved lysløypa og tar denne mot høyre. Den fører deg fram til bommen og startpunktet for turen.

Svarttjennhøgda mot kveld

Å svette seg opp
mot en befriende topp,
ga troen på at slit gjør meg vell
En varm kaffekopp,
den styrket min kropp,
før jeg fortsatte turen mot kveld
Bjørkelangen

Bukkåsen/ Åremåsahøgda – en topptur

Se neste tur
Se kart