Bjørkelangen

Runden om Langsjøen – en opplevelse med nærhet til sjøen

Å oppleve langstrakte Langsjøen er bare å anbefale for alle. Det er spesielt fint å vandre på østsiden der du kommer helt ned i vannkanten på flere steder. Det er et utall av odder og nes der du kan slå deg ned. Stien bukter seg opp og ned korte bakker, og må betegnes som lettkupert. Det er en forholdsvis lang tur der det er behov for å ta med seg niste og drikke. Langsjøen er kommunens drikkevannskilde, så det er viktig å overholde regler i området. På en liten del av stien er det fin og barket sti med figurer som en lokal kunstner har plassert ut. Det gjør turen enda mer spennende både for ung og gammel.

Atkomst

  • Følg fylkesveien fra Bjørkelangen mot Setskog. Kjør forbi avkjørselen til Eidslia om du kommer fra Bjørkelangen, og ta inn første vei etter bakketopp, Langsjøveien mot Katterud. Etter at du passerer en bomvei, er du framme ved utgangspunktet.

Parkering/start

  • Parkeringsplass for 4-5 biler på venstre side, 30 meter etter at bomveien tar av til høyre.

Koordinater start

  • 59.8784 N, 011.5952 E

Turlengde

  • 12 km.

Tid

  • 2,5-3,5 timer

Småkupert langtur øst for Bjørkelangen

Utgang på turen

Gå 30 meter tilbake mot fylkesveien, opp til venstre forbi bommen. Følg veien 250 meter, og så inn til høyre på sti. Gule merker viser veien. I første stikryss tar du den venstre stien. Det går oppover med fin utsikt over Bjørkelangen. Så rett fram i neste stidele, og platået på åsen følges sørover. Krysser skogsbilveien og går over den lille brua ved skilt «Drikkevannskilde». Det er viktig å følge reglene som er presisert på dette opplysningsskiltet.


Kunstverk i skogen

En lokal kunstner har satt opp figurer langs stien videre. Flott skip oppe i ei furu ved en rasteplass. Hold litt venstre i første kryss, skiltet. Stien er myk og fin med bark oppover lia. Hold venstre og gå kjerreveien på toppen. Venstre igjen i neste dele. Nå begynner en ny motbakke. Etter å ha gått litt nedover, er det småkupert terreng videre. På toppen av en ås med hogstfelt skimter vi Langsjøen for første gang mellom trærne. Nå går det nedover mot en dal. Husk å følge gule merker. I dalsøkket viser små skilt hvor du skal fortsette. Først venstre, og så høyre. Terrenget stiger igjen, litt steinete noen meter, før en liten motbakke. Snart kommer du ned på en flate. Når du ser noen tømmerstokker, går du langs disse på venstre side. Stien blir raskt tydelig igjen.            


Nedover mot vei og oppover mot vei 

Det går snart nedover i tett skog, og etter en lang venstresving på stien, kommer du fram til en vei. Denne går opp til Store Langsjø Vannverk og videre innover til sørenden av sjøen. Du går rett over veien ved skilt og følger stien opp til veien igjen dukker opp. Her er det en flott holme der du kan slappe av og nyte den vakre sjøen. 

Videre

Tilbake til veien, og følg denne mot venstre. Høyre om du ikke går ut på holmen. Den tar deg inn til sørenden av sjøen. Gå stien videre og følg gule merker. Her får du snart nærhet til vannkanten. Fint å raste på denne strekningen. Etter å ha runda vika i sør på sti, går du opp en bratt bakke, og ender på neste skogsbilvei. Ta mot venstre og gå veien 120 meter opp til sti tar av til venstre. Fra dette punktet kan du følge veien tilbake til utgangspunktet om du ønsker det, men vi anbefaler å benytte stien.

Følger du stien, passer du snart en bekk, går på en flate og runder til høyre opp en bakke. Fin rasteplass nede ved sjøen. 


Stien snor seg videre

Stien snor seg videre mellom veien og sjøkanten. Passerer «øya», og snart dukker Opptjennsbekken opp. Her er det også en fin rasteplass. Kommer snart til en kjerrevei inne i vika og følger den til venstre. Gå opp stien med motbakke. Snart er du oppe på en furuås der stien bukter seg fram i S-form. Kommer ned på ny kjerrevei der du går venstre mot sjøen. Her er det en opparbeidet rasteplass. Gå inn til høyre og følg sjøkanten til ny kjerrevei. Ta til venstre og gå opp til dammen. 

Dammen passeres. Det anbefales å følge gule merker på vestsiden av dammen da det er bratt opp skråningen. Tau kan benyttes for de som vil gå rett opp.


Siste del

Du kommer opp til en vei og fortsetter rett over. Snart er du framme ved et stikryss der du var i første del av turen. Følg kjent sti tilbake til utgangspunktet.


Store Langsjø Vannverk

Store Langsjø Vannverk forsyner 14000 innbyggere med drikkevann. Anlegget er planlagt for en vannproduksjon på 2200 m3/døgn og har inntaket sitt på 20 meters dyp. Det er kjemisk felling med filtrering i marmorfilter og etterfølgende desinfeksjon som fjerner helseskadelige parasitter, bakterier og virus. Vannet er friskt, godt og kjølig og uten framtredende farge.

Solnedgang ved sjøen

Den langstrakte sjø
fanger mitt sinn,
en aften når sola går ned Timen er her
snart går jeg hjem,
glad og med sjelefred Det er bare å vandre
like dit inn, du finner nok samme sted
Bjørkelangen

Svartjennsrunden – en kupert langtur om Skamodalen

Se neste tur
Se kart