Bjørkelangen

Burholsæterrunden

Turen starter lett på skogsbilvei, og stiger etter hvert mange høydemeter opp til området sør for Svarttjenn. Når en først har kommet seg opp dit er resten mindre problematisk. Det er flott å ta seg fram over åsen i villmarksterreng i nærområdet til Burholsætermåsan. Her fins det multer om en treffer på det rette tidspunktet. Du passerer plassen der Burholsætra lå halvveis. Noe av grunnmuren er synlig på den åpne plassen. Resten av rundturen er lettkupert fram til Høgåsen med sin steinvarde. Mot slutten kommer du fram til gapahuken på toppen av alpinbakken der det er fin utsikt over Bjørkelangen. Så er det bare å gå de siste 100 høydemetrene nedover til Stigveien og utgangspunktet.

Atkomst

  • Følg skilt mot Bjørkelangen Alpinsenter via Einerhaugveien. Ta inn Stigveien, og kjør denne inn til du ser alpinbakken på venstre hånd.

Parkering/start

  • Stor parkeringsplass kan benyttes øst for alpinsenteret.

Koordinater start

  • 59.8872 N, 011.5472 E

Turlengde

  • 7 km. 8 km. om du tar turen fram og tilbake til rasteplassen vest for Burholsætra.

Tid

  • 1,5–2 timer

En topptur til villmarksterrenget ved Burholsætermåsan

Utgang på turen

Følg Stigveien innover forbi gul låve og hus. 30 meter etter bommen, ved turskilt, tar du av og følger lysløypa på venstre side av veien innover. Fortsett til topp bakke, gå til venstre mot Burholsætra. Hold rett fram i første stidele, etterpå nytt stidele med skilt merket Burholsætra. Etter en stund begynner den første lange motbakken, en gammel ferdselsåre, bygget opp med stein på venstre side. Du følger stien mot Elgheia. Kommer opp på en slette og skilt mot Burholsætra viser stien videre. Den leder deg oppover den siste lange bakken.

Flatere terreng

Du kommer opp på en furuås med flott sti videre i småkupert terreng. Passerer over en større myr der det er mulig å smake på multer om du er heldig med modningstiden. Forbi et gammelt elgtårn ved en bekk, og er snart oppe på høyeste del av turen med flott villmarksterreng. Snart dukker Burholsætermåsan, også en multemyr, opp, og etter en kort strekning med tettere skog er du framme ved restene etter Burholsætra. 


Burholsætra

Det eneste som vitner om at det har stått en sæter her, er den åpne flata og noen steiner etter gammel gråsteinsmur. Du har nå gått halvparten av turen og kommet deg opp mange høydemeter fra turens start. Det kan passe å ta matpakka på dette historiske stedet, hvile ut, før det bærer videre mot Bjørkelangen. Er du ivrig kan du gå 400 meter i retning Elgheia der det er satt opp en rastebenk med utsikt mot Maltjenn. Samme vei tilbake til sætra.


Variert terreng

Fra Burholsætra følger du stien merket Bjørkelangen og Høgåsen. Kommer snart ned i et bekkefar og fram til en bratt liten motbakke. En bløt myr dukker opp. Gå rundt til høyre, skiltet tursti. Et nytt gammelt elgtårn er plassert opp ved stien. Hold høyre etter tårnet, og stien fører deg stadig nedover. I det du kommer til et gammelt hogstfelt, snur stien mot venstre. Følg skilt og ny bratt bakke følger etter dalsøkk. Nok en myr der du runder høyre, en ny bakke, og følger på i stidelet mot Høgåsen.


Høgåsen og siste del

På toppen av Høgåsen ser du en varde og en trimbok. Du tar stien til venstre ned lia og passerer over en gammel steinbru i et dalsøkk, en forkastning i terrenget. Etter steinbrua, tar du venstre og kommer frem til toppen av alpinbakken. Følg gjerdet rundt og ta gjerne turen bort til den flotte gapahuken. Utsikten mot Bjørkelangen er ubeskrivelig i klarvær. Så tilbake til stien. Følg denne 80 meter nordover til tørrgraner, ta høyre, og stien fortsetter bratt nedover til Stigveien. Den gule låven dukker opp, og snart er du tilbake til utgangspunktet for runden. Flott tur om gammel boplass.


Burholsætra

Tre kilometer vest for alpinbakken på Bjørkelangen ligger husmannsplassen Burholsætra. Plassen var bebodd fra omkring 1860 til 1910. Magre kår preget de som slet for sitt daglige brød her. I følge Gårds- og slektshistorie for Høland og Setskog, hadde beboerne på 1860-tallet kun seks mål dyrket jord til sin disposisjon. Det holdt til å så en kvart tønne bygg og sette to tønner poteter. I tillegg var det to kuer på båsen. I dag er det bare rester etter en gammel gråsteinsmur igjen på stedet.

En skinnende multe

En skinnende multe i sola,
ved Buholsætermåsans østre kant
Jeg var heldig som vandret stien,
og det saftige bæret fant De sto der og lyste de andre,
som det vakreste gull på jord Stunden var ganske så magisk,
jeg kom dit til dekket bord
Bjørkelangen

Langevannsrunden om Bliksrudåsen og Råkaldåsen

Se neste tur
Se kart